voor alle systeemplafonds & systeemwanden
 

Afwerking Metall-stud

 

Een metall-stud wand of plafond dient na de plaatsing te worden afgewerkt. De eindafwerking van een metall-stud bepaalt welk afwerk niveau er moet worden toegepast. De vlakheid van een eindproduct is vastgelegd in de technische bepaling van de STABU, deze kent afwerkingsniveaus van A tot E.

A-

Dit afwerk niveau is het hoogste afwerk niveau. Dit betekent dat nadat de gipsplaat naden zij gevuld, de gehele wand moet worden voorzien van een dunne filmlaag. Hierdoor zal de gehele wand/plafond geheel glad zijn. Men gebruikt dit niveau als men de gipsplaten wil voorzien: hoog- en zijde-glanzende verfsystemen en dun behang.

B-

Bij dit afwerk niveau worden de naden tussen de gipsplaten en schroefgaten gevuld met smeerbaar gips en voorzien van wapeningsgaas. Zodra de eerste behandeling droog is worden de naden en schroefgaten gefinisht, hierna wordt de afwerking licht geschuurd. 

 

Toepassing: Gematteerde verfsystemen of dunne en licht-gekleurde afwerking van behang, textiel en fijn gestructureerde afwerking.

C-

 

Dit is de meest toegepaste afwerkingsniveau. Bij dit type afwerkingsniveau wordt net als type B de naden tussen de gipsplaten en schroefgaten gevuld met smeerbaar gips en voorzien van wapeningsgaas. Zodra de eerste behandeling droog is worden de naden en schroefgaten gefinisht. De afwerking wordt niet geschuurd. 

Toepassing: Zwaar vinyl behang of middelgrof gestructureerde afwerking zoals glasvezelvlies met grove structuur en (spuit)pleister met korrel-grote <3 mm.

D en E-

 

Deze afwerkniveau zijn slechts theoretisch en worden in de praktijk zelden toegepast.